INGREDIENCE: 500g polohr. mouky, 200g hl. mouky, špetka soli, 150g 100% tuku nebo ½ másla a ½ sádla, 120g cukru, 3 dl mléka, 2 vejce a 2 žloutky, 60g droždí, žloutek na potření, různé náplně, mandle na ozdobu, tuk na plech.
POSTUP PŘÍPRAVY: Mouku prosejeme do mísy, osolíme , přidáme vykynutý kvásek z teplého mléka, lžičku cukru a lžičky mouky, promícháme, vklepneme vejce, přidáme změklý tuk, cukr zbytek mléka a vypracujeme hladké těsto. Dáme ho do mísy, posypeme trochou mouky, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout. Pak vyválíme kulaté koláče, ozdobíme je připravenými nádivkami, půlkami loupaných mandlí, dáme na pomaštěný plech a necháme ještě asi 20 minut vykynout. Potřeme rozšlehaným vejcem okraje, vložíme do rouby a pečeme dozlatova. Příprava náplní: I. 150g mletého máku a 2 dl mléka povaříme, přidáme 3 lžíce cukru a zahustíme strouhanými piškoty nebo perníkem. II. 250g tvarohu, 2 žloutky a 4 lžíce cukru umícháme dohladka. Nebo naplníme podle svých osvědčených náplní