Medvědí česnek je vytrvalá rostlina dorůstající až 40cm. Pročišťuje organismus, snižuje krevní tlak a působí proti skleróze, podporuje trávení, ničí choroboplodné zárodky a střevní parazity. Zevně přiložené čerstvé listy působí na kožní vyrážky. Od konce jara postupně otrháváme listy a používáme je v kuchyni do salátů a různých polévek, na chleb s máslem. Cibulky se také jedí syrové a nebo se nakládají do ochuceného nálevu. Chuť je výrazně česneková, ovšem nedráždí žlučník. Často se z něj používá tinktura, která je připravena z alkoholu a jemně nasekaných česnekových listů (i z cibulkami). Užívá se jeden měsíc, a to vždy před jídlem asi 15 kapek ve skleničce čisté vody. Tinktura zabraňuje v těle zvápenatění cév a zlepšuje paměť.