INGREDIENCE: 500g polohr. mouky, 100g másla, 100g cukru, 40g droždí, ½ šálku mléka, 80g rozinek, 80g mandlí, špetka soli, citr. kůra z dobře omytého citrónu, vejce na potření.
POSTUP PŘÍPRAVY: Do mouky vmícháme trochu soli, rozemneme v ní máslo, přidáme cukr a kůru z citrónu, kvásek z droždí, vlažného mléka a cukru, vypracujeme tuhé lesklé těsto. Na teplém místě je necháme dobře vykynout. Vykynuté těsto vyklopíme na vál, přidáme do něj vyprané a osušené rozinky a spařené, oloupané a nasekané mandle, opětovně dobře vypracujeme, rozdělíme na 9 dílů, ze 4 dílu upleteme spodní pramen. Vložíme jej na dobře vymaštěný plech a upleteme další díl ze 3 pramenů. Nakonec poslední 2 prameny stočíme do spirály, položíme navrch, všechny konce po obou stranách dobře přimáčkneme, aby se vánočka nerozpletla, pomažeme rozšlehaným vejcem a necháme na teplém místě ještě ½ hodiny kynout. Poté ji vložíme do vyhřáté trouby a pečeme pomalu asi ¾ hodiny. Pokud by se nám svrchu začínala připalovat přikryjeme ji alobalem. Upečenou vánočku ještě teplou pocukrujeme a necháme vychladnout.