INGREDIENCE: 500g kyselého zelí, 2 lžíce sádla, 1 cibule, 1 lžíce hl. mouky, ml. paprika, 60g rajského protlaku, 200g mletého vepřového masa, 100g rýže, sůl, 1 vejce, 2 stroužky česneku, ml. pepř, 4 větší zelné listy, 50g uzené slaniny, 400g spišské klobásy, 1 hustá smetana.
POSTUP PŘÍPRAVY: Uvařené kyselé zelí zahustíme jíškou, kterou jsme si připravili z 1 lžíce sádla, cibule, mouky a ml. papriky. Zelí dochytíme rajským protlakem a chvilku ještě povaříme. Do mletého vepřového masa zamícháme uvařenou rýži, sůl, vejce, prolisovaný česnek a ml. pepř. Zelné listy spaříme vřící vodou, tvrdé žebra opatrně naklepeme a do každého listu zavineme potřebné množství masové náplně. Závitky vložíme do ohnivzdorné mísy, oblijeme uvařeným zelím, osmaženou, pokrájenou slaninou a v troubě upečeme. Porce klobásy opečeme na zbytku sádla. Na talíře vkusně uložíme zelí, zelné závitky a klobásu na každou porci přidáme 2 lžíce smetany. Příloha: vařené brambory.