INGREDIENCE: 1 kg menších brambor, sůl, olej, 200g slaniny nebo uzeného bučku , 5 cibulí, kostka brynzy, alobal nebo pečící papír, petrželka.
POSTUP PŘÍPRAVY: Syrové brambory důkladně omyjeme kartáčkem, opláchneme a osušíme. Nakrájíme je i se slupkou na silnější kolečka (asi 1 cm). Slaninu nebo bůček nakrájíme na plátky a cibuli na tenká kolečka. Na jehlici napichujeme postupně plátky brambor, slaniny a cibule, až jehlici naplníme. Pak vše lehce pokapeme olejem, osolíme , můžeme i lehce opepřit. Takto připravené jehlice zabalíme do alobalu nebo papíru na pečení. Okraje alobalu důkladně zahrneme, aby se šťáva udržela uvnitř. Pečeme v horké troubě nebo na roštu v grilu asi 20 minut. Pak obal zčásti opatrně rozevřeme, aby nevytekla šťáva a necháme povrch zezlátnout. Při podávání zdobíme ušlehanou brynzou a nasekanou petrželkou.