INGREDIENCE: 150g másla nebo margarinu, 280g cukru, 1 vanilkový cukr, špetka soli, 3 vejce, 75g škrobové moučky, 1 rovná lžička prášku do pečiva, 500g nízkotučného tvarohu, 100 ml grapefruitové šťávy, 4 plátky čiré želatiny, 200g smetany ke šlehání, 3 grapefruity, 1 balíček červené dortové polevy (pro 250 ml tekutiny).
POSTUP PŘÍPRAVY: Tuk, 150g cukru, vanilkový cukr a sůl ušleháme do pěny. Postupně vmícháme vejce. Smícháme mouku, škrob a prášek do pečiva a po částech přidáváme do hmoty. Těsto vlijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy. Pečeme asi 30-35 minut v mírně předehřáté troubě při teplotě 175°C. necháme vychladnout. Smícháme tvaroh, 100g cukru a grapefruitovou šťávu. Želatinu namočíme. Smetanu ušleháme. Želatinu vymačkáme a rozpustíme. Oddělíme tři lžíce tvarohového krému a želatinu do něj vmícháme. Spojíme se zbývajícím tvarohovým krémem a nakonec postupně vmícháme připravenou šlehačku. Krémem pokryjeme vychladlý korpus na povrchu i po stranách, uhladíme a na alespoň 4 hodiny uložíme do chladu. Grapefruity oloupeme a bílou nahořklou slupku z něho pečlivě odstraníme. Grapefruity nakrájíme na velmi tenké plátky a poklademe jimi celý povrch dortu. Do ¼ l vody zamícháme zbylý cukr a dortovou polevu a za stálého míchání přivedeme do varu. Polevu rozetřeme rovnoměrně na dort a celý jej dáme znovu vychladit.