xkuchtik.cz

 

MUSAKA ( ŘECKO ).

 

INGREDIENCE: 1,5 lilku, 1,5 kg mletého masa (libovější vepřové), 1 velká cibule, 2-3 rajčata, 60 ml oleje, 60 ml bílého lehkého přírodního vína, 125g strouhaného sýra eidam, sůl, pepř, olej na smažení, 1kg brambor nakrájených na plátky. Omáčka: 250 ml předvařeného mléka, 2 lžíce másla, 1 lžíce hl. mouky,1 vajíčko, 60g strouhaného sýra, sůl.

POSTUP PŘÍPRAVY: Lilek nakrájíme na silnější plátky. Z obou stran hodně osolíme a 1h necháme odpočívat. Maso a cibuli mezitím osmažíme na oleji, přidáme víno, oloupaná rozmačkaná rajčata, sůl, pepř. Na malém plameni pod pokličkou vaříme 40 minut. Poté baklažány opláchneme a osušíme utěrkou. Na pánvi rozpálíme olej a po obou stranách baklažány do zlatova usmažíme. Připravíme zapékací misku, kterou vymažeme a na dno dáme polovinu lilku, polovinu brambor, posypeme ½ strouhaného sýra, přidáme maso, pokryjeme zbytkem lilku a brambor, na horní vrstvu dáme sýr. Prolijeme to omáčkou, vložíme do středně rozehřáté trouby a pečeme cca 50 min.
Omáčka: Máslo rozpustíme, přidáme mouku a za stálého míchání necháme zpěnit. Přidáme mléko, mícháme, vysypme strouhaný sýr, osolíme a pomalu za míchání přidáme ušlehané vejce.

 


Vloženo:23. 4. 2004  
http://www.xkuchtik.cz