INGREDIENCE: 1 lžíce oleje, 1 hrnek usekané cibule, sůl, čerstvě mletý pepř, 5 hrnků zralých rajčat, oloupaných a pokud možno bez semínek, 1/2 malé jalapeňo papričky(nebo feferonky bez stopky a semínek), 1/2 lžičky skořice, 1/4 lžičky mletého nového koření, 1/8 lžičky mletého hřebíčku, 2 hrnky bílého octa (5%).
POSTUP PŘÍPRAVY: V nerezovém hrnku rozpalte olej, přidejte cibuli, osolte a opepřete. 1 minutu opečte, přidejte rajčata, znovu osolte a opepřete, míchejte na prudkém ohni a po další 1 minutě přidejte vše ostatní. Uveďte do varu a 1 hodinu, za občasného zamíchání zvolna vařte. Po vychladnutí slijte do čistých sklínek, v lednici vydrží až jeden měsíc.