INGREDIENCE: 450 g cukety, 100 g cibule, 3 stroužky česneku, 10 lžic olivového oleje, 150 g bagety nebo veky, 250 g mozzarelly, ½ svazečku bazalky, 2 vejce, sůl, bílý pepř, 8 větších rajčat, 2 lžíce balzamikového octa, olej na pečení.
POSTUP PŘÍPRAVY: Cuketu nakrájíme na malinké kostičky. Najemno nakrájíme cibuli a česnek. Na pánvi rozehřejeme 2 lžíce oleje, cibuli a česnek jemně osmáhneme. Přidáme cuketu a zvýšíme trochu teplotu a další dvě minuty restujeme. Necháme vychladnout na talíři. Bagetu nakrájíme na malinké kostičky. Mozzarellu necháme okapat a taktéž nakrájíme na malinké kostičky. Listy bazalky najemno nasekáme. Připravené suroviny promícháme v míse spolu s vejci, solí a pepřem a necháme odstát asi 20 minut. Odkrojíme vrchní část rajčat. Vnitřek vydlabeme lžící a najemno nakrájíme. Dáme do hrnce, přidáme balzamikový ocet a na mírném ohni za stálého míchání asi 15 minut vaříme. Přidáme zbylý olej a vše rozmixujeme na jemnou omáčku. Tu propasírujeme přes jemné sítko. Vydlabaná rajčata uvnitř osolíme, opepříme a dáme náplň. Přiklopíme vršky rajčat a dáme do předem vyhřáté trouby na olejem potřený plech péci při 200 °C na 15 minut. Poté rajčata přendáme na předehřáté talíře a zalijeme omáčkou.