INGREDIENCE: 1 kg den předem ve slupce uvařených brambor, 200 g hrubé mouky, 150 g hrubé krupice, 1 vejce, ½ lžičky soli.
POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory předem uvařené umeleme na masovém strojku, přidáme všechny ingredience a rychle (nebo rádo řídne) zpracujeme na hladké těsto. Vyválíme válečky v průměru asi 5 cm z kterých nakrájíme kousky které dlaní vyválíme na šišky. Vaříme ve vroucí vodě asi 3 ½ minuty. Vyndáme cedníkem a dáme na talíře, sypeme osmaženou strouhankou nebo mákem. Moje žena dělá i šišky plněné uzeným masem: z válečku odkrajuje kousky, dlaní promáčkne vloží hranolek uzeného masa nebo klobásy zabalí do šišky a vaří. Po uvaření sype smaženou cibulkou. Kdo má rád klasické bramborové knedlíky musí počítat s delší dobou vaření, je třeba špejlí vyzkoušet jestli jsou knedlíky již vařené. Kdo nemá moc rád knedlíky oslizlé tak knedlíky zabalí do utěrky.