INGREDIENCE: 750 g syrových brambor, 10 stroužků česneku, 2 dl dětské krupice, nebo hrubé mouky, 2-3 lžíce nakrájených škvarků, (na malé kousky), 6-7 dl mléka, špetka tymiánu, špetka šalvěje, 1/2 lžičky drceného kmínu, lžička majoránky, 4 nové koření (rozemleté), špetka pepře, trocha soli, sádlo na vymazání plechu.
POSTUP PŘÍPRAVY: Plech do trouby s vyšším okrajem vymažeme sádlem a odložíme na chladné místo. Brambory na struhadle nastrouháme najemno, zasypeme krupicí a dobře promícháme. Zalijeme mlékem a opět dobře rozmícháme. Přidáme uvedené koření (česnek utřeme se solí, případně dáme lžičku česnekové pasty) a opět promícháme. Na konec vmícháme škvarky jemně namleté nebo nasekané. Vzniklé těsto musí být tekoucí až hodně řídké. Vylijeme na plech a srovnáme tak, aby se netvořily hrudky škvarků. Těsto bude zhruba 1-1,5 cm vysoké, pečeme v předehřáté troubě na 250 stupňů asi 45 minut. U správně upečeného bramboráku se objeví světle nahnědlá kůrka a okraje zhnědnou. Bramborák krájíme, když trochu vychladne.