xkuchtik.cz

 

VELIKONOČNÍ COP.

Velikonoční pohoda.

 

INGREDIENCE: 750g hladké mouky, 100g tuku na pečení, asi 3,5dcl mléka, 42g droždí (jedna zabalená kostka, pokud nemáme, možno nahradit 7 g sušeného), 2 lžíce cukru, 2 lžíce medu, 1 vejce, 1 žloutek, 1 lžička strouhané citronové kůry, špetka soli, několik obarvených vyfouklých vajec, vejce na potření, mouka na vál, tuk na plech.

POSTUP PŘÍPRAVY: Droždí rozmícháme s cukrem v části vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Mouku prosejeme do mísy, přidáme rozpuštěný tuk na pečení, med, vejce, žloutek, sůl, citronovou kůru a vzešlý kvásek a vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě dobře vykynout. Pak je rozdělíme na 4 díly, 3 z nich postupně rozválíme na pomoučeném válu na dlouhé obdélníky, každý poklademe jinou náplní a po délce stočíme do pevných roliček. Spleteme z nich cop a přeložíme ho na vymazaný plech. Z posledního dílu vyválíme dva válečky, které spleteme, položíme na upletený cop a mezi spoje vmáčkneme obarvená vejce. Necháme ještě chvíli kynout, pak cop potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme v dobře vyhřáté troubě.
Maková náplň: Uvedeme do varu 1dcl mléka, přidáme 200g mletého máku a 150g cukru, krátce povaříme a ochutíme špetkou strouhané citronové kůry. Ořechová náplň: Uvedeme do varu asi 1dcl mléka, přidáme 100g mletých vlašských ořechů, 50g rozdrcených piškotů a 50g cukru a odstavíme. Ochutíme trochou rumu a promícháme.
Skořicová náplň: Rozpustíme asi 40g másla a plát těsta jím pokapeme a pak posypeme skořicovým cukrem.

 


Vloženo:24. 3. 2005  
http://www.xkuchtik.cz