INGREDIENCE: 150g čokolády na vaření, 125g mandlových sušenek, 250g másla nebo rostlinného tuku, špetku soli, 200g cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 6 vajec, 450g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 175ml mléka, 100g nasekaných mandlí, mandlové aroma, 2 lžíce kakaa, 5-6 lžic mandlového likéru, hrubší cukr na posypání, tuk a mouku do formy.
POSTUP PŘÍPRAVY: Čokoládu nasekáme nahrubo a roztavíme ji ve vodní lázni. Sušenky rozdrobíme. Do šlehací misky dáme tuk, sůl, 175g cukru a vanilkový cukr a elektrickými metlami rozšleháme do pěny. Přidáme vejce. Mouku promícháme s práškem do pečiva a postupně přidáváme do směsi. Dále do ní vmícháme 125ml mléka, 65g mandlí a několik kapek mandlového aroma. Těsto rozdělíme na 3 díly. Do jednoho vmícháme kakao, zbylý cukr, 3 lžíce čokolády a zbylé mléko. Druhou část promícháme s mandlovým pečivem a likérem. Formu na věnec vymažeme tukem a vysypeme moukou. Dáme do ní nejprve tmavé těsto, na ně rozdělíme světlé a navrch mandlové, které protáhneme vidličkou. V předehřáté troubě (el. sporák 175°C/ plyn stupeň 2) pečeme asi 50 minut. Zbylé mandle opražíme nasucho dozlatova. Věnec vyjmeme a necháme vychladnout. Ve vodní lázni znovu zahřejeme čokoládu a koláč jí přelijeme, posypeme jej cukrem a mandlemi a necháme zaschnout.