INGREDIENCE: 500g hladké mouky, 1/2 lžičky soli, 50g krystalového cukru, 1 vejce, 50g másla, 1/4 litru mléka, 1 kostka droždí, 1 žloutek, mák, tuk na vymaštění plechu, mouka na vál.
POSTUP PŘÍPRAVY: Do mísy dáme prosátou mouku se solí a uděláme důlek. Přidáme vejce a polovinu odváženého cukru. Do rozehřátého másla nalijeme část vlažného mléka. Druhou dáme zvlášť do hrníčku společně se zbytkem cukru a rozdrobeným droždím. To vše nalijeme do mouky. Uhněteme hladké těsto a necháme zakryté kynout na teplém místě asi 1/2 hodiny. Potom těsto znovu prohněteme a necháme ještě kynout dalších 15 minut. Z kynutého těsta vytvoříme 8-10 válečků, které dvojmo stočíme do pletánku a spojíme do tvaru věnečku, potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme mákem. Takových věnečků spleteme buď několik, nebo jeden velký, necháme je chvíli odpočinout a pečeme na vymaštěném plechu v předehřáté troubě dorůžova. Hotové věnečky ozdobíme uvařeným obarveným nebo bílým velikonočním vejcem ve skořápce. Podáváme buď samotné, nebo s pohárem vychlazeného jogurtu a čerstvým ovocem.