INGREDIENCE: 4 vejce, 1 hrnek (¼ l ) cukru písek, 2 hrnky polohrubé mouky, ¾ sklenky oleje, ¾ sklenky vlažného mléka, 1 prášek do pečiva, olej na vymazání a strouhaný kokos na vysypání plechu, posýpka z másla cukru a mouky (žmolenka), ovoce nebo plody na pokladení ( borůvky, rybíz, jahody, višně, pokrájené meruňky, ostružiny, maliny).
POSTUP PŘÍPRAVY: Vejce s cukrem šleháme tak dlouho pokud se cukr nerozpustí asi 10 minut. Poté přidáváme ostatní ingredience a nakonec krátce vmícháme prášek do pečiva. Na vymazaný a vysypaný hlubší plech nalijeme těsto a poklademe ovocem nebo plody ( nejlepší jsou borůvky nebo rybíz), na ovoce rozložíme posýpku a pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 25-30 minut podle pečící trouby, pečení kontrolujeme píchnutím špejle do těsta, je li špejle hladká je koláč upečen.