INGREDIENCE: 140 g hl. mouky, 110 g másla, 70 g cukru, 1 vanilkový cukr, 50 g mletých mandlí, 2 žloutky, citrónová kůra, 250 g malinové zavařeniny, 100 g malin, tuk a hrubá mouka na formu.
POSTUP PŘÍPRAVY: Do mísy prosijeme mouku, přidáme jeden žloutek, na kousky nakrájené změklé máslo, cukr, vanilkový cukr, jemně mleté mandle a nastrouhanou citrónovou kůru. Všechny přísady důkladně promícháme, vyklopíme na vál a vypracujeme hladké těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme asi 30 min. v chladu odležet. Kulatou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou. Ze dvou třetin těsta vyválíme plát asi 3 mm silný a vyložíme jím vymazanou formu. Vytvoříme okraj vysoký asi 1 cm a zbytek těsta odřízneme. Malinovou (nebo jinou) zavařeninou vidličkou rozšleháme, nalijeme na těsto a dobře ji po celé ploše koláče rozetřeme. Ze zbylého těsta vyválíme tenké válečky, které naskládáme na koláč jako mřížky. Potřeme je rozšlehaným žloutkem a mezi mřížky poklademe čerstvé nebo mražené maliny (nebo jiné plody). Koláč vložíme do vyhřáté trouby na 180°C a pečeme asi 30 minut.