INGREDIENCE: 12 kg vyzrálých rajčat, 3 kg cibule, 15-20 jablek bez jádřinců a slupek, 10-15 feferonek nebo pálivé ml. papriky, 0,7 l octa, asi 30 kuliček nového koření, malá hrst celého pepře, 10 lístků bobkového listu, 1,3 kg cukru, trochu soli.
POSTUP PŘÍPRAVY: Tak a jdeme nato. Žena mi přinesla 12 kg rajčat a co stím???
Rajčata, cibuli, feferony a jablka nakrájíme nadrobno, dáme vařit do většího hrnce, přidáme koření a necháme rozvařit. Poté postupně rozmixujeme a propasírujeme přes cedník abychom odstranily jádra, koření a šlupky, znova přelijeme do hrnce, přidáme sůl, ocet a cukr a vaříme dále do hustoty kečupu.
Horké nalijeme do sklenic a obrátíme víčky dolů.
Poznámka: Měl jsem z tohoto množství 30 sklenic od kečupu které já osobně zavařuji asi 15 minut při 85°C co kdyby se náhodou něco začalo kazit ? Já osobně místo čerstvých jablek dávám z minulého roku nastrouhaná jablka co máme zavařené na závin bez jakýkoliv přísad. Každý podlé své chuti může kečup přisladit nebo okyselit.