INGREDIENCE: 1 hlávka zelí (přibližné 1,5 kg), 600 g mletého vepřového masa, 200g cibule, sůl, mletý pepř, mletá Sladká paprika, 2 vejce, 100g rýže, 50 g rajčatového protlaku, 60 g másla, 50g,hladké mouky, 2dl kysané smeteny.
POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěnou hlávku zelí uvaříme v mírně osolené vodě téměř doměkka. Okolní zelné listy oddělíme. Mleté maso promícháme se strouhanou cibulí, solí, pepřem, paprikou, přidáme vejce, přebranou, propláchnutou, spařenou a dopoloměkka dušenou rýži a opět promícháme. Střed zelí jemně nakrájíme a vložíme do nádoby z jenského skla. Zelné listy naplníme masovou náplní, konce zahneme a vložíme na nakrájenou vrstvu zeli. Rajčatový protlak zředíme vodou, nalijeme na závitky a pod pokličkou dusíme v troubě doměkka. Zelné závitky vyjmeme a uložíme na teplé místo. Z másla a mouky připravíme bledou jíšku, vmícháme ji do zelí, podle potřeby zředíme trochou vody a podusíme. Přidáme zpět závitky, vše pokropíme kysanou smetanou, prohřejeme a podáváme.