POSTUP PŘÍPRAVY: Do mísy dáme 30 dkg másla anebo jiného tuku, 20 dkg cukru, citronovou, pomerančovou kůru, 6 až 8 žloutků, 1 dkg soli, rumu, višňovky, dobře rukama vypracujeme. Ze 4 dkg kvasnic vykynutý kvásek, trošku muškátového květu tlučeného anebo oříšku, vanilku. 1 kg přesáté teplé mouky, očištěné hrozinky. Opařené krájené mandle, krájený citronát. Mléka dle potřeby. Slabší těsto jako na vánočku rukama dobře vypracuj a nech zkynout. Rozděl buďto 1, anebo více krájej a vyválej v bochánek(ky). Klaď na potřený(é) plech(y). Nech zkynout, potři rozšlehaným vejcem a pěkně peč. Pečený(é) potři cukrovou vodou, posypme cukrem a nechejme v troubě 6 až 7minut, aby ten cukr se dobře na těsto přilepil pečené a nepadal dolů. Poznámka: Nežli dáme mazanec(e) péci, nožem na vrchu nařízneme kříž. Nezapomenout na to nikdy.