INGREDIENCE: 500g polohrubé mouky, 1 sáček vanilkového cukru, 120g pískového cukru, 120g másla nebo Hery, 2 žloutky, 30g kvasnic, půl lžičky soli, lžíce rumu, 2,5 dl mléka, hrst rozinek, 2 lžíce jader vlašských ořechů nebo vyloupaných mandlí, bílek na potření.
POSTUP PŘÍPRAVY: Kvasnice rozetřeme se lžičkou cukru, zalijeme částí vlažného mléka a dáme zakryté do tepla vykynout. Zvlášť utřeme máslo s cukrem, přidáme žloutky a třeme do pěny. Zakapeme rumem a přilijeme vykynutý kvásek. Přisypeme mouku prostou se solí, rozinky, rozsekané ořechy nebo madle /několik jich dáme stranou na posypání/. Vypracujeme hladké těsto, které je hotové, když se nechytá vařečky ani mísy. Lehce posypeme moukou a zakryté utěrkou dáme na teplé místo vykynout. Když objem nejméně 2x vzroste, přemícháme těsto znovu a dáme ještě půl hodiny kynout. Pak na vále vytvarujeme mazanec /nebo 2 menší/, dáme a vymaštěný plech, potřeme rozšlehaným bílkem a ostrým nožem nahoře uprostřed nakrojíme křížek. Dáme péci do dobře vyhřáté trouby. Není-li mazanec během pečení rovnoměrně zlatý a nahoře by se připaloval, zakryjeme jej dokulata vystřiženým čistým papírem bez tisku, který jsme trochu navlhčili vodou. Dopečeme na mírném ohni. Špejlí vyzkoušíme, je-li uprostřed upečený. Necháme vychladnout v téže místnosti, kde se pekl, aby nenastydl.