xkuchtik.cz

 

MAZANEC S ROZINKAMI A MANDLEMI II.

Velikonoce jsou tady!!

 

INGREDIENCE: 500g polohrubé mouky, 125g másla, 35g kvasnic, 90g cukru, sáček vanilkového cukru, 1 lžíce rumu, 3 žloutky, 1,5-2dcl mléka (množství určuje velikost žloutků – jsou-li větší použijeme méně mléka), sůl, 30g mandlí, hrst rozinek, 3 lžíce oloupaných na lupínky nakrájených mandlí, mouku na vál, tuk na plech.

POSTUP PŘÍPRAVY: Z trochy vlažného mléka, lžičky cukru a rozdrobeného droždí uděláme kvásek. V míse utřeme máslo s cukrem a žloutky, přidáme vanilkový cukr, sůl, rum, vykynutý kvásek a vlažné mléko. Po částech přimícháváme mouku a vypracujeme těsto. Na lehce pomoučeném vále těsto dobře prohněteme a zapracujeme do něho omyté odkapané rozinky se 2/3 mandlí. Těsto přendáme do mísy, přikryjeme a necháme na teplém místě kynout. Po vykynutí je opět vyklopíme na vál, propracujeme a pak z něj vytvarujeme bochánek. Ten položíme na vymaštěný plech, necháme ještě chvíli kynout, potřeme rozšlehaným vejcem, uprostřed křížem nařízneme a posypeme zbylými mandlemi. Plech s bochánkem vložíme do předehřáté trouby a pečeme zpočátku při střední teplotě. Později příkon tepla ještě zmírníme. Celková doba pečení je asi 50 minut. Rozdělíme-li těsto na dvě poloviny a vytvarujeme dva bochánky, doba pečení se tím zkracuje. Pro kontrolu však před vyjmutím bochánku z trouby zapíchneme doprostřed čistou špejli a je-li suchá znamená to, že těsto uprostřed není syrové a mazance jsou hotové. Po vychladnutí je pocukrujeme a teprve těsně před podáváním nakrájíme, aby porce neoschly.

 


Vloženo:8. 4. 2006  
http://www.xkuchtik.cz