INGREDIENCE: 2 holoubata, 30g másla, sůl, pepř. Nádivka: 100g uzeného bůčku, 1 cibule, 2 žloutky, 200g housky na kostičky, petrželová nať, mladé kopřivy, pepř, sůl, muškátový oříšek, 1dcl smetany. Příloha: kedlubna, mladá cuketa, mrkvička, citron, sůl, 1 lžíce francouzského másla (máslo utřené s hladkou moukou).
POSTUP PŘÍPRAVY: Uzený bůček a housky nakrájíme na kostičky, cibuli nadrobno. Nasekáme petrželovou nať a mladé kopřivy. Nakrájenou housku pokropíme smetanou, smícháme s bůčkem cibulkou, natěmi a vejci, osolíme a okořeníme. Touto nádivkou naplníme vykuchaná a očištěná holoubata, která jsme předem osolili a opepřili zevnitř i vně. Holoubata zašijeme a dáme péci na másle do trouby. Upečená holoubata podáváme s mladou zeleninou uvařenou v páře, osolenou a na pánvičce zadělanou máslem, utřeným s lžící hladké mouky.