INGREDIENCE: Na 20 koblih 75g cukru, ¼ l mléka, ½ kelímku smetany ke šlehání, 75g másla nebo rostlinného tuku, 2 sáčky vanilkového cukru, špetku soli, 300g hladké mouky, 5 vajec, strouhanou kůru z 1 citronu, 150g rozinek, 1 kostku droždí 42g, tuk na smažení, 30g práškového cukru.
POSTUP PŘÍPRAVY: Jednu kávovou lžičku cukru dáme stranou, potom svaříme zbylý cukr, mléko, smetanu, tuk, 1 sáček vanilkového cukru a sůl. Nádobu sejmeme s plotýnky a přisypeme mouku. Vše vrátíme na plotýnku a mícháme tak dlouho, až se těsto jako hrudka uvolní ode dna. Nádobu opět odstavíme a vmícháme 1 vejce. Těsto necháme poněkud zchladnout. Potom vmícháme ostatní vejce jedno po druhém, přidáme citrónovou kůru a rozinky. Smícháme dohromady droždí, 1 odloženou lžičku cukru a 1 lžíci vlažné vody. Tuto směs dobře vpracujeme do těsta, které pak necháme 20 min. kynout. Rozehřejeme tuk na smažení. Polévkovou lžící vykrajujeme z těsta větší noky a postupně je v horkém tuku asi 4 min. po obou stranách smažíme. Práškový cukr smícháme s 1 vanilkovým cukrem a usmažené koblihy jemně posypeme. Podáváme horké nebo studené.