INGREDIENCE: 500g tučného měkkého tvarohu, 500g polohrubé mouky, 1 vejce, 150g cukru, 150g másla, 2 lžíce rumu, 2 sáčky kypřícího prášku do pečiva, hrst rozinek namočených v rumu, hrst nakrájeného kandovaného ovoce, strouhaná citrónová kůra, vanilka, vejce na potření, tuk na plech.
POSTUP PŘÍPRAVY: Z mouky, tvarohu, cukru, másla, vejce, kypřícího prášku a rumu vypracujeme hladké těsto, které ochutíme vanilkou a citrónovou kůrou a necháme chvíli odpočinout. Pak do něj zapracujeme rozinky, které jsme předtím namočily v rumu, a kandované ovoce a vytvarujeme bochánek. Přeložíme ho na vymazaný plech a uprostřed naznačíme nožem kříž. Mazanec potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 1 hodinu. Podáváme se švédským čajem.