INGREDIENCE: 1 kg hl. mouky, 5 dl mléka, 200 g másla, 1 žloutek, 40 g droždí, 30 g mouč. cukru, 1 žloutek na potření, tuk na vymazání plechu, 1 lžička máku, tlučený kmín a hrubá sůl na posypání.
POSTUP PŘÍPRAVY: Z droždí, 1 lžičky cukru a trochu mléka připravíme kvásek. Prosetou mouku, mléko, máslo, žloutek a kvásek promícháme a uhněteme na těsto. Těsto necháme v teple vykynout pod utěrkou nejméně hodinu. Potom těsto znovu prohněteme, rozdělíme na n několik dílů a každý díl vyválíme na tenký váleček. Z každého válečku vytvarujeme preclík. Preclíky uložíme na vymazaný plech, potřeme rozšlehaným žloutkem, posypeme mákem nebo drceným kmínem nebo solí. Před pečením necháme ještě 30 minut kynout a potom upečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova.