INGREDIENCE: 100 g Hery nebo másla, 100 g pískového cukru, 2 žloutky, 500 g hl. mouky, 2,5 dl plnotučného mléka, 30 g droždí a špetka soli.
Na nádivku: 50 g tvrdého tvarohu, 1 lžíce mouč. cukru, 40 g hrozinek, 3 lžíce rumu, 100 g švestkových povidel nebo marmelády.
POSTUP PŘÍPRAVY: Z 0,5 dl vlažného mléka, 1 lžičky cukru a droždí připravíme kvásek, který necháme asi 45 minut v teple vzejít. Změklou Heru nebo máslo utřeme s cukrem a žloutky do hladké pěny. Přidáme mouku, vlažné mléko a kvásek. Směs důkladně promísíme a necháme v míse přikryté utěrkou v teple nakynout. Potom rozválíme na pomoučněném vále na 6 mm silný plát. Rozkrájíme na 5x5 cm veliké čtverce, na každý čtverec dáme 1 lžičku nádivky a zabalíme. Ihned klademe na vymazaný a pomoučněný pekáč vedle sebe, aby se jednotlivé buchty vzájemně dotýkaly. Před pečením buchty potřeme olejem. Pečeme asi 30 minut ve vyhřáté troubě na 180°C. během pečení několikrát lehce potřeme olejem. Po upečení mírně vychladlé buchty pocukrujeme.
Nádivka: Hrozinky naložíme nejméně na 2 dny předem do rumu. Tvaroh, cukr a povidla důkladně promícháme a přidáme hrozinky naložené v rumu.