xkuchtik.cz

 

SOJOVÝ GULÁŠ (ČERTOVO MLSÁNÍ).

Od Miroslava Herzoga

 

INGREDIENCE: 1 sáček sojových kostek, 5 větších cibulí, olej, 150 g polohrubé mouky, 2 masoxy, asi 10 kuliček pepře, asi 6 kuliček nového koření, špetku sušených feferonek nebo pálivé papriky, 1/2 lžičky červené papriky, špetku soli, 2 bobkové listy, půl lžičky mleté kávy, ¼ l světlého piva, 3 stroužky česneku.

POSTUP PŘÍPRAVY: Do nádoby nalijeme ½ l vody a v ní rozpustíme masox, přidáme sojové kostky a necháme nabobtnat (asi hodinu). Pak scedíme vodu nevyléváme/ větší kostky přeřežeme. Do kastrolu dáme olej nadrobno nakrájenou cibuli, mícháme a zasmažíme více než do zlatova, přidáme sojové kostky a zamícháme – pokud jsou suché přidáme scezenou vodu a za občasného míchání necháme chvilku dusit,/ občas můžeme podlévat scezenou vodou/, až kostky změknou. Necháme vodu více vydusit a přidáme trochu oleje a kostky zaprášíme moukou, ta se přichycuje na stěny a dno a proto ji stále seškrabáváme a tím zasmažujeme ( toto je velice nutné pro barvu a chuť guláše). Když je mouka do hněda zalijeme vše zbytkem vody a pivem, případně přidáme vodu, když se mouka varem rozpustí přidáme - pepř, nové koření,bobkový list,červenou papriku, feferonky a kávu. Vše necháme asi 15 minut povařit, podle chuti přisolíme a před koncem vaření přidáme nastrouhaný česnek. Místo sojových kostek lze samozřejmě použít hovězí nebo vepřové maso. Guláš podáváme s knedlíkem, těstovinami, rýží, brambory nebo jen s bílým pečivem.

 


Vloženo:30. 3. 2006  
http://www.xkuchtik.cz