INGREDIENCE: 300 g poloh. mouky, ½ lžičky soli, 3 lžíce cukru, 80 g másla nebo hery, strouhaná kůra z ½ citrónu, 3 dl mléka, 1 kostka droždí (42 g), 1 vejce, máslo na potření, švestková povidla a smetanu (strouhaný tvaroh) na ozdobu.
POSTUP PŘÍPRAVY: Z vlažného mléka, lžíce cukru, lžíce mouky a droždí zaděláme kvásek a necháme ho vzejít. Mouku vsypeme do mísy, přidáme sůl, cukr, citrónovou kůru, vejce, kvásek a rozehřátý tuk. Vypracujeme těsto , které se nelepí na mísu, překryjeme ho utěrkou a necháme asi ¾ hodiny kynout. Pak ho přeložíme na pomoučněný vál, vyválíme asi na ¾ cm a vykrajujeme kolečka. Rozložíme je na pomaštěný plech a necháme ještě asi 15 minut kynout. Poté je potřeme máslem a dáme péci. Když se vdolečky zbarví dožluta, můžeme je obrátit, opět potřeme máslem a dopečeme dozlatova. Potřeme je povidly, smetanou nebo tvarohem.