INGREDIENCE: 5 vajec, 5 lžic cukru, 5 lžic poloh. mouky, 1 rovná lžička prášku do pečiva, špetka soli, 1 lžička citrónové šťávy.
Na náplň: 250 ml smetany ke šlehání, 1 ztužovč šlehačky, cukr podle chuti, miska drobného ovoce nebo míchané kompotované ovoce nakrájené na kousky.
POSTUP PŘÍPRAVY: Bílky oddělíme od žloutků a šleháme dohusta. Přidáme špetku soli a ke konci šlehání lžičku citrónové šťávy. Do hustého sněhu pomalu zašleháme cukr, žloutky a mouku s práškem do pečiva. Těsto vlijeme na plech vyloženým pečicím papírem. Pečeme 10 minut v předehřáté troubě na 200°C. Poté plech vyjmeme a piškot necháme ještě minutu odpočinout, přikryjeme utěrkou a svineme do rolády. Současně odstraníme pečící papír. Dáme vychladnout.
Mezitím si připravíme náplň: Smetnu ušleháme s cukrem a ztužovačem dohusta, vychlazenou roládu rozvineme, odstraníme utěrku, roládu potřeme šlehačkou a posypeme ovocem. Opět zavineme, pocukrujeme a nakrájíme na řezy.