INGREDIENCE: 25 g droždí, 600 g hl. mouky, 70 g cukru krupice, 350 ml mléka, 1 vejce, špetka soli, troška citronové kůry, 200 g másla.
Na šodó: 800 ml mléka, 10 g cukru, 4 žloutky, 40 g vanilkového pudinku, 10 g vanilkového cukru, 1–2 lžíce rumu.
POSTUP PŘÍPRAVY: Na kvásek rozdrobíme do nádoby droždí, přidáme po lžičce mouky a cukru a zalijeme trochou vlažného mléka. Necháme na teplém místě vykynout. Do mísy dáme mouku, přidáme cukr, sůl, vejce, nastrouhanou citronovou kůru, 100 g rozpuštěného másla, vlažné mléko a kvásek, vypracujeme hladké těsto, které necháme vykynout. Z těsta vyválíme malé válečky o průměru asi 2 cm. Z nich ukrajujeme dílky, které skládáme jeden vedle druhého do pekáče vymazaného máslem. Jednotlivé dílky promazáváme zbylým rozpuštěným máslem. Buchtičky necháme v pekáči opět vykynout a poté pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 20 – 25 minut dozlatova.
Šodó: polovinu mléka svaříme s cukrem a necháme a odstavíme, aby trochu zchladlo. V druhé polovině mléka rozšleháme žloutky, vanilkový cukr a pudink. Nalijeme do svařeného mléka a za stálého mícháni zahříváme do zhoustnutí, nakonec přidáme rum a promícháme. Buchtičky rozložíme na talíře a přelijeme šodó.