INGREDIENCE: 40 g rozinek, po 50 g citronové a pomerančové kandované kůry a višní nebo 150 g směsi kandovaného ovoce, 3 lžíce rumu, 1 kostka droždí, 130 g krupicového cukru, 150 mléka, 500 g polohrubé mouky, 1 vejce, 2 žloutky, 200 g másla, máslo na vymazání plechu, 1 lžička strouhané citrónové kůry, špetla soli, 200 g sekaných mandlí, 150 g marcipánu, 3 lžíce griotky, pár kapek vanilkové esence, moučkový cukr na posypání.
POSTUP PŘÍPRAVY: Rozinky a kandované ovoce zalijeme rumem a necháme aspoň dvě hodiny odležet. Ve velké misce smícháme droždí se lžící cukru a vlažným mlékem. Necháme vzejít kvásek. Pak zbytek cukru, mouku, vajíčko, 100 g změklého másla, citr. kůru, sůl a vanilkovou esenci. Zpracujeme těsto a na závěr do něj přidáme kandované ovoce v rumu. Necháme asi 40 minut kynout. Marcipán prohněteme s griotkou. Těsto vyválíme do dvou obdélníků. Doprostřed položíme souběžně s delší stranou kousky marcipánu a mandle. Vezmeme těsto za delší stranu a přeložíme ho tak, aby překrývalo marcipán. Zbývající třetinu přehneme navrch. Uprostřed vytvoříme dlaní žlábek. Stejně uděláme i druhý plát. Obě štoly položíme na vymaštěný plech a necháme ještě 20 minut kynout. Předehřejeme troubu na 180°C. Pečeme dozlatova. Ještě teplé je potřeme zbylým máslem a pocukrujeme. Po vychladnutí pevně zabalíme do alobalu a necháme minimálně týden odležet.