xkuchtik.cz

 

VÁNOČNÍ ROLÁDA.

Tak tu máme zase vánoce !!

 

INGREDIENCE: 4 větší vejce, 200 g cukru, 5 lžic vody, 200 g polohrubé výběrové mouky, ½ prášku do pečiva.
Na krém: 150 g směsi másla a rostlinného tuku Hera, 150 g moučkového cukru, 1 lžička rumu, rybízová marmeláda na potření, 3 lžičky maizeny, 190 ml mléka. Na čokoládovou polevu: 90 g směsi rostlinného tuku Hera a 100% tuku Lukana, 2 lžíce kakaa, 120 g cukru, 1 lžíce Solamylu, 1 ½ lžíce mléka.

POSTUP PŘÍPRAVY: Ušleháme žloutky s cukrem a vodou. Přidáme mouku s práškem do pečiva, sníh z bílků s ušlehaným s malým množstvím, odděleným z uvedené celkové dávky. Případně přidáme pár kapek oleje. Těsto upečeme rychle ve velmi horké troubě (min. 230°C), na plechu s naolejovaným pečícím papírem. Po upečení ještě teplý plát smotáme i s papírem. Pro vychladnutí plát rozmotáme, natřeme rybízovou marmeládou nebo krémem. Můžeme použít: krém ovocný kakaový, karamelový nebo kávový. Povrch opětovně svinuté rolády polijeme polevou citrónovou nebo čokoládovou apod. Po odležení nakrájíme na kolečka.
Krém: Utřeme máslo s cukrem s přídavkem malého množství rybízové marmelády. Případně přidáme pár kapek rumu a postupně zatřeme s uvařenou, ale již prochladlou maizenou (kukuřičným škrobem). Maizenu smícháme se studeným mlékem a za míchání uvaříme.
Poleva: Rozpustíme tuk Hera a Lukana (100% tuk), přidáme kakao, cukr, prosetý Solamyl, mléko a za stálého míchání přivedeme k varu, ale nevaříme.

 


Vloženo:12. 12. 2006  
http://www.xkuchtik.cz