INGREDIENCE: 1 kg vepřové plece bez kosti, 2 lžíce plnotučné hořčice, 300 g celeru, 160 g mrkve, 3 cibule.
Nádivka: 120 g libovější slaniny, 1 vejce, 4 žemle, 1 žloutek, 3 lžíce mléka, ml. pepř, 2 lžíce sekané petrželky, 200 ml bílého vína, sůl, 2 lžíce olivového oleje.
POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřové plecko rozkrojíme na plát a lehce naklepeme. Poté ho osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Slaninu nakrájíme nadrobno, rozškvaříme na pánvičce a necháme vychladit. Žemle nakrájíme na kostky, zastříkneme mlékem a dáme do mísy odležet. Přidáme žloutek, jedno vejce, rozškvařenou slaninu, nadrobno nasekanou petrželku, opepříme, osolíme a promícháme. Nádivku rozetřeme ke kraji plátu a zavineme. Obtočíme nití, aby se roláda nerozpadla. Maso vložíme do pekáče a povrch potřeme olejem. Poté maso podlijeme vodou a pečeme za občasného polévání výpečkem v předehřáté troubě na 200°C asi hodinu. Mrkev a celer nakrájíme na kostky. Cibuli nakrájíme na kolečka a vše přidáme k roládě. Podlijeme vínem a dopékáme asi 15–20 minut. Teplou roládu nakrájíme na plátky a podáváme ji s bramborovou kaší.