INGREDIENCE: 2 cukety nakrájené na plátky, sůl, pepř, 3–4 větší rajčata nakrájená na plátky, nasekaný tymián.
Bílá omáčka: 60 g másla, 60 g hl. mouky, 300 ml mléka, špetka muškátového oříšku, 3 lžíce zakysané smetany, 250 g eidamu.
POSTUP PŘÍPRAVY: Nakrájené cukety narovnáme na dno ohnivzdorné mísy. Osolíme a opepříme. Na cukety poklademe vrstvu rajčat, okořeníme a posypeme nastrouhaným sýrem. Takto pokračujeme do spotřebování surovin.
Bílá omáčka: Rozpustíme v kastrolku máslo. Přidáme mouku a mícháme na ohni asi minutu. Sundáme z ohně a postupně zamícháme mléko. Přivedeme opětovně k varu a mícháme, až směs zhoustne. Přidáme muškátový oříšek, zakysanou smetanu, sůl a pepř. Nalijeme omáčku na zeleninu a v předehřáté troubě na 190°C zapékáme asi 20 minut až je zelenina na povrchu růžová. Posypeme tymiánem a podáváme.