INGREDIENCE: 250 g poloh. mouky, 1 vejce, 1 žloutek, špetka soli, 150 g másla. Náplň: 200 g oloupaných mletých mandlí, 150 g mouč. cukru, nastrouhaná kůra z 1 citronu, šťáva ze 2 citronů, mouka na posypání, 2 lžíce másla, 50 g mandlové tříště.
POSTUP PŘÍPRAVY: Mouku nasypeme na vál a doprostřed uděláme důlek. Přidáme cele vejce, žloutek a sůl, kousky másla umístíme na okraje. Vypracujeme těsto, které přikryjeme a necháme asi hodinu odležet. Mleté mandle nasypeme do mísy, přidáme cukr, citronovou kůru a šťávu. Dobře propracujeme. Odleželé těsto znovu krátce propracujeme a na moukou poprášený vál vyválíme dvě placky. Jednu položíme na dno dortové formy, uděláme asi 2 cm vysoký okraj. Na tento základ rozetřeme mandlovou náplň, druhou plackou ji přikryjeme a okraje pevně přitiskneme. Vrchní díl propícháme, posypeme mandlovou tříští a pokapeme rozehřátým máslem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě.