INGREDIENCE: 1 kachna asi 2 kg, 5 lžic másla, drcený černý pepř, 4 cibule, 5 kuliček jalovce, 4 hřebíčky, 300 ml suchého bílého vína, 1 lžíce hl. mouky, 100 g sušených švestek, 2 kyselé jablka, snítka tymiánu, trocha majoránky.
POSTUP PŘÍPRAVY: Kachnu naporcujeme, osolíme a opepříme. Rozehřejeme máslo, na němž ze všech stran maso opečeme a přeložíme do pekáče. Cibuli nakrájíme nadrobno a jalovcem, hřebíčky a majoránky přidáme k masu a podlijeme vínem. Pečeme při 200°C doměkka. Porce kachny vyjmeme a udržujeme v teple. Výpek vydusíme na tuk, zaprášíme moukou a krátce orestujeme. Jíšku zalijeme vodou, promícháme a asi 10 minut vaříme. Zbylé cibule nakrájíme na měsíčky a sušené švestky a jablka na kostičky. Rozehřejeme zbytek másla, přidáme cibule, ovoce a snítku tymiánu. Orestujeme, zalijeme zahuštěnou šťávou a ještě chvilku povaříme. Kachnu dáme na talíře a podlijeme omáčkou.