INGREDIENCE: kvásek – 250 ml mléka, 42 g droždí, 20 g cukru.
Těsto – 3 žloutky, 40 másla, 30 g cukru, 300 g hladké mouky, 300 g polohrubé mouky, 3 špetky soli, z půlky citronu kůra a šťáva, 2 lžíce rumu, mléko na zadělání cca 200 ml.
Náplň – 250 g švestkových povidel, 2 lžíce rumu, moučkový cukr na posypání.
POSTUP PŘÍPRAVY: Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr, zamícháme a necháme vyběhnout kvásek. Mezitím si utřeme žloutky s máslem a cukrem, přidáme obě mouky, sůl, šťávu a kůru z citronu, rum. K ingrediencím vlijeme kvásek, přilijeme vlažné mléko (raději po částech) a zaděláme polotuhé lehké a hladké těsto, které se nechytá na stěny mísy, zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme kynout, až se jeho množství zdvojnásobí. Během kynutí těsto alespoň jednou promícháme. Povidla smícháme s rumem. Kynuté těsto přemístíme na posypaný vál, vytvarujeme silnější hady, ze kterých ukrajujeme stejné dílky, které plníme povidlovou náplní, dobře zabalíme a necháme ještě asi deset minut kynout. Pak koblížky smažíme v hojné vrstvě rozpáleného oleje dozlatova z obou stran, hotové je cukrujeme moučkovým cukrem, taktéž z obou stran.