INGREDIENCE: ½ l mléka, kostka droždí (42g), 150 g cukru krupice, 1 kg poloh. mouky, 3 žloutky, 160 g másla, lžička soli, 50 g mandlí, 50 g rozinek, tuk n vymazání a žloutek na potření.
POSTUP PŘÍPRAVY: Ve 100 ml vlažného mléka rozdrobíme droždí s trochou cukru a mouky a necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme mouku, přidáme vzniklý kvásek, zbytek vlažného mléka s rozšlehanými žloutky, rozpuštěné máslo, sůl, a vypracujeme vláčné těsto, které několikrát propracujeme. Nakonec vpracujeme rozinky a polovinu mandlí nasekaných na jemné nudličky. Necháme těsto cca 2 ½ hodiny přikryté kynout na teplém místě. Poté těsto rozdělíme na 7 dílů. Z nich vypracujeme asi 30 cm dlouhé válečky. Ze 4 dílů upleteme cop, na něj přitiskneme cop z 3 dílů a nakonec cop z 2 dílů. Konce všech dílů přimáčkneme. Necháme ještě cca 45 minut kynout na pelechu, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a pečeme v předehřáté troubě na 180°C cca hodinku.