INGREDIENCE: 1 kg polohrubé mouky, 200 g cukru (krystal), půl litru vlažného mléka, 300 g másla, 5 až 6 dkg droždí, 1 vanilinový cukr, 3 žloutky, sůl, rozinky, mandle (kandované ovoce), muškátový oříšek, citrónová kůra, tuk na vymazání plechu.
POSTUP PŘÍPRAVY: Část rozdrobeného droždí, cukru, mléka a mouky zamícháme a necháme vykynout. Do mísy nasypeme mouku, cukr, rozpuštěné máslo, žloutek, malé množství soli, citrónovou kůru, vanilinový cukr a nastrouhaný muškátový oříšek. Vlijeme vykynutý kvásek a těsto zpracováváme tak dlouho, dokud se nelepí na vařečku. Nakonec přidáme podle chuti drcené mandle, rozinky, kandované ovoce. Bochánek z těsta necháme potom kynout. Vykynuté těsto rozdělíme na vále na 9 dílů a upleteme vánočku. První vrstvu pleteme ze čtyř pramenů, druhou ze tří a třetí vrstvu ze dvou pramenů. Před vložením do trouby ještě potřeme vánočku rozšlehaným vajíčkem a posypeme nasekanými mandlemi. Nakonec vánočku propíchneme u obou krajů i uprostřed špejlemi, aby se vrstvy těsta při pečení nezbortily. Pečeme zvolna asi 50 minut do zlatohněda.
Jak uspět s vánočkou: Nechte vánočce čas. Těsto může kynout i přes noc – jen tak bude vánočka vláčná a nepopraská. Rozinky a mandle je dobré zapracovat do těsta až po vykynutí.Nezapomeňte upletenou vánočku propíchnout proti sobě špejlemi – jen tak se vánočka nezbortí. Vánočka se cukruje až po vychladnutí.