INGREDIENCE: 500 g polohrubé mouky, 30 g droždí, 80 g moučkového cukru, 100 g másla, 2 žloutky, 5 g soli, 3 dl mléka, lžička prásku do pečiva, 60 g rozinek, 80 g mandlí, 1 vejce na potření.
POSTUP PŘÍPRAVY: Do misky rozdrobíme droždí, posypeme lžičkou cukru a mícháme, až se droždí rozpustí. Ktomu přidáme 4 lžíce mouky, 1 dl vlahého mléka a vše rozmícháme v řidší kvásek, který posypeme trochou mouky, přikryjeme ubrouskem a necháme na teplém místě vykynout. Do větší mísy prosijeme zbylou mouku, přidáme k ní prášek do pečiva, cukr, sůl, dobře promícháme a do středu mouky uděláme důlek, do něhož dáme žloutky a vykynutý kvásek. Postupně zbylým mlékem promícháme vše v těsto a nakonec k němu přidáme přebrané a omyté rozinky, 50 g spařených, oloupaných a nakrájených mandlí a rozpuštěné vlahé máslo. Těsto dobře propracujeme a necháme vykynout. Míchání opakujeme dvakrát nebo třikrát. Vykynuté těsto rozdělíme na připraveném vále na dvě poloviny. Jeden díl pak rozdělíme na tři stejné kusy a druhý díl na pět stejných kusů. Z těchto kusů těsta vyválíme prameny stejně dlouhé. Tři stejně silné prameny spleteme, upleteme cop, přendáme opatrně na pomaštěný papír, položený na plechu, po délce středem copu promáčkneme mělký žlábek a potřeme jej bílkem. Tři tenčí prameny opět pletením spojíme a položíme na první pletivo. Střed opět po délce trochu promáčkneme a potřeme bílkem. Poslední dva tenčí prameny stočíme, položíme na pletivo a jejich konce podsuneme pod vánočku. Upletenou vánočku necháme kynout asi půl hodiny. Pak ji potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme zbylými sloupnutými a na plátky nakrájenými mandlemi a vložíme do trouby. Zprvu pečeme prudčeji, dopékáme pomaleji, celkem asi 3/4 hodiny.