INGREDIENCE: 4 plátky hovězího masa, 1 vejce natvrdo, 2 menší okurky, 100 g salámu vcelku, 50 g uzeného vcelku, 50 g cibule, 4 lžíce plnotučné hořčice, sůl a pepř.
Na omáčku: 150 g cibule, 2 plátky slaniny, 1 l vývaru-může být z masoxu, 7 kuliček pepře a 7 kuliček nového koření, 3 bobkové listy, 1 lžičku hořčice, tuk, jíška.
POSTUP PŘÍPRAVY: Naklepeme maso, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Do středu vložíme 1/4 vejce,1/2 okurky, plátek cibule, vysočinu a tenký špalíček uzeného. Závitek zabalíme, připravíme si hrnec s poklicí, který se může vložit do trouby. Na rozpáleném tuku osmahneme ptáčky a vyndáme je. Cibuli na kostičky osmahneme na stejném tuku dozlatova. Přidáme lžičku hořčice, osmahneme a zalijeme vývarem. Přidáme všechno koření, pak vložíme ptáčky. Troubu předehřejeme na 200°C. Hrnec vložíme do trouby, cca 45 minut dusíme pod pokličkou. Přecedíme koření, vyjmeme maso, zahustíme jíškou a můžeme dochutit osmaženou slaninou.