INGREDIENCE: 1 kg vepřového výřezu, 150g vepřových jater, 150g vepřové kůže nebo 400g vepřových nožiček, 1 kg vepřového kolena mletý pepř, mleté nové koření, majoránka muškátový oříšek, sůl špetka vegety, vepřová střeva, špejle.
POSTUP PŘÍPRAVY: Dobře očištěné koleno, výřez a nožičky uvaříme v osolené vodě do měkka. Pokud použijeme kůže, tak je vaříme zvlášť, Uvařené maso a tučné části z kolena umeleme na hrubo. Kůže nebo obrané nožičky a játra krátce povařená v neosolené vodě (játra vaříme jen do té doby, pokud po vpichu špejlí neteče krev) semeleme na jemno. Maso z kolena nakrájíme na kostičky.Vše promícháme, dochutíme uvedeným kořením a podle potřeby hustotu upravíme vývarem z masa. Plníme do vyšlemovaných hovězích nebo vepřových střev. Jitrnice ovaříme v 90°C horké vodě asi 15 minut. Jitrnice vychladíme ve studené vodě a necháme oschnout. Pak teprve udíme studeným kouřem 20 až 24 hodin.