xkuchtik.cz

 

KVAŠENÉ ZELÍ Z VALAŠSKA

Od Slávka z Valach

 

INGREDIENCE: Miska kvašeného zelí, špek a slanina, 4 cibule, kmín, 2 - 3 brambory (zemáky), hladká mouka.

POSTUP PŘÍPRAVY: Zelí podle kyselosti jen vymačkáme (má více vitamínů), nebo propláchneme na cedníku. Dáme do kastrolu, zalijeme vodou, ne víc, jak je zelí, přidáme kmín a 2 nakrájené cibule. Vaříme cca 1/2 - 3/4 hodiny. Nastrouháme na jemných nudličkách 2 zemáky, které vmícháme do zelí a tak jej zahustíme. Vaříme 1/2 hod, občas zamícháme, rádo se to připaluje. Kdo má rád zelí hustší, přidá ještě zatřipku ( hladká mouka rozmíchaná ve vodě). Povaříme. Na rozškvařené slanině a špeku osmažíme dozlatova cibuli. Tuto směs vmícháme do zelí a necháme uležet. Zelí je dobré připravit tak aspoň 2 hodiny před podáváním. Toto zelí je velmi dobré z pečeným králíkem (mycákem), který pošlu později a z jednoduchým knedlíkem z rohlíků, který už vyšel. Dobrou chuť z Valašska přeje Slávek.

 


Vloženo:13. 3. 2009  
http://www.xkuchtik.cz