xkuchtik.cz

 

NUDLE FLÍČKY A STROUHÁNEK (RECEPTY Z TŘICÁTÝCH LET MINULÉHO STOLETÍ)

 

NUDLE
POSTUP PŘÍPRAVY: Na vál se nasype hladká mouka (asi 100 – 120 g na 1 vejce), uprostřed uděláme důlek, rozbijeme do něj vejce, osolíme jen zcela málo, aby dobře osychalo, a mouka se zvolna napřed nožem zadělává, aby těsto bylo vláčné. Pak se rukama dobře vypracuje, až se válu nechytá. Rozválí se co nejtenší placka, nechá se oschnout, načež se krájejí jemné nudle nebo drobné flíčky a rozloží se po vále, aby se nelepily. Dělá-li se těsta více, může se přidati na každé vejce bílek, nebo ½ skořápky vody. Mají-li býti nudle zvlášť dobré, dělají se ze samých žloutků a přidá se i kousek másla. Na strouhánek dělá se těsto tužší než na nudle. Dobře vypracované strouhá se zlehka na struhadle tak, aby se nedělaly žmolky. Když těsto měkne, vyválí se trochu v mouce, načež se opět dobře strouhá. Nudlové výrobky mohou se udělat do zásoby, s přidáním zbylých bílků nebo z levnějších vajec, ale musí se dobře usušit a uschovat v suchu v láhvích. Zásadou našich babiček bylo, že každá hospodyně má si nudle dělat sama doma, nepoužívat výrobků továrních. Ale cena vajec je stále vysoká a dnešní hospodyně musí šetřit i časem. (Toto je opravdu výrok z 30 let minulého století).

BALONKY
POSTUP PŘÍPRAVY: Nepříliš tence vyválené, slané nudlové těsto se přeloží ve dvoje, náprstkem vypichujeme kolečka, která se usmaží v rozpáleném omastku. Při smažení vyskočí jako balonky. Podávají se k polévce zvlášť, aby se příliš nerozmáčely.

KAPÁNI
POSTUP PŘÍPRAVY: Na 1 vejce se dá kávová lžička rozpuštěného másla, lžíce mléka, sůl a mouky tolik, aby tístko dobře smíchané bylo řídké, a kape se pozorně do vařící polévky. Kapáni nesmí se v polévce rozlévat, ale musí se tvořit tenké nudličky.

HOUBOVÉ KAPÁNI
POSTUP PŘÍPRAVY: Hříbky se pokrájejí, uvaří v málo vodě, která se vlije do polévky, a umelou. Na každou lžíci kašoviny vezme se lžíce housky, utře se kousek másla s vejcem, houska a houby do toho přidají, osolí a trošku opepří. Řídké těstíčko kape se do vařící polévky.

MOZEČKOVÉ KAPÁNÍ
POSTUP PŘÍPRAVY: Na lžíci sádla nechá se zapěnit strouhaná cibulka, asi 100 g mozečku jemně usekaného se vtom udusí. V hrnku se rozkvedlá vajíčko, mozeček se do něj přidá, zamíchá a dá tolik studené strouhané housky, až je těstíčko jako na kapání. Osolí se to a lžičkou kape do vařící polévky, která se tím velmi vylepší.

 


Vloženo:13. 3. 2009  
http://www.xkuchtik.cz