xkuchtik.cz

 

HOVĚZÍ GULÁŠ (RECEPT Z TŘICÁTÝCH LET MINULÉHO STOLETÍ)

 

POSTUP PŘÍPRAVY: Aby se docílila na guláši správně zabarvená omáčka, osmaží se nejdříve sladká paprika na sádle, jimž se nemá šetřit, až je zahnědlá, ovšem ne připálená. Pak teprve se přidá hojně krájené cibule (na 1kg masa asi 150 g sádla 4 cibule a lžička papriky) a nechá pouze zapěnit. Mladé, šťavnaté maso od žeber nebo kližka se naklepe, pokrájí na větší kousky, vloží do omastku, dobře promíchá, aby je horký omastek obalil, osolí a nechá pod pokličkou vysmáhnout. Poté se podleje a dusí jen v málo šťávě, jež se vždy před dalším podlitím nechá vysmáhnout. Když je maso již téměř měkké, zapráší se moukou, nechá opět vysmáhnout, pak podleje tak, aby bylo dostatek šťávy, a nechá dodusit. Jiné chuti nabude guláš, podává-li se místo vodou procezeným vývarem z rajských jablek nebo v zimě vodou rozředěným protlakem. Do takto upraveného guláše, když je maso poloměkké, mohou se přidat na šikmé proužky nakrájené fazolové lusky, jež se s masem dusí do měkka. Také se může k masu při dušení dát kmín a několik zrnek pepře. Když je maso napolo měkké, přidá se dle množství masa na tenké koláčky nakrájených syrových brambor, jenž se rozvař a zahustí šťávu místo mouky a česnek utřený se solí.

 


Vloženo:31. 3. 2009  
http://www.xkuchtik.cz