POSTUP PŘÍPRAVY: Libovolný kus vepřového masa, nejlépe z kýty zbavené sádla, se osolí, dá do porcelánové nebo kameninové nádoby, posype krájenou cibulí, případně i veškerou kořenovou zeleninou a nechá se asi 2 dny ve studenu odležet. Poté se protáhne slaninou, zelenina, v níž bylo naloženo, se dosmažit na sádle, přidá se bobkový list, pepř a tymián, maso se na to vloží, obalí v tuku, peče nebo dusí pod poklicí do měkka. Pak se buďto zapráší šťáva moukou, zaleje dle chuti červeným vínem a citronovou šťávou s vodou, nechá povařit a procedí na pokrájenou pečeni, která se podává s rýží, nebo se šťáva zaleje kyselou smetanou s rozkvedlanou lžící mouky, povaří a procedí na maso. Za příkrm v této variantě se hodí knedlíky, bramborové knedlíky nebo opečenky.