xkuchtik.cz

 

TELECÍ HRUDÍ S NÁDIVKOU (RECEPT Z TŘICÁTÝCH LET MINULÉHO STOLETÍ)

 

POSTUP PŘÍPRAVY: Z pěkného hrudí se vytáhnou kosti a nakrojí kapsa, což obojí nejlépe udělá na požádání řezník, omyje se a nasolí, plní nádivkou, zašije a dá na másle nebo sádle, nejlépe každého polovic, s kouskem cibule dusit. Dusí se nejdříve nějakou dobu dle velikosti hrudí podlité na plotně a konečně dá do trouby dopéci až zčervená. Takto zůstane šťavnaté, kdežto pečené jen v troubě se příliš vysuší. Z měkkého hrudí vytáhne se nit, maso se nakrájí na silnější dílky, šťáva se může případně zaprášit trochou mouky nebo nechat jen přírodní a naleje se na maso. Aby byla šťáva dobrá, přidají se vyjmuté kosti do pekáče k pečeni nebo se dají vařit do studené vidy, trochu osolené, a touto polévkou se hrudí podlévá. Za příkrm se hodí: nové brambory a salát, brambory rozmíchané s cibulkou nebo rýže s kompotem.
Nádivka 1: Na větší hrudí se rozmíchá asi 60 g másla s 3 žloutky, přidají se 2 v mléce máčené žemle, sůl, sekaná zelená petrželka, 2 bílků sníh a strouhané housky dle potřeby.
Nádivka 2: Asi 100 g spařené rýže se odusí na másle, podleje horkou vodou, ne mnoho, a v troubě asi 10 minut dusí, až voda vsákne a rýže je poloměkká, ne kašovitá. Do vychladlé zamíchá se 1 syrové vejce, asi 100 g sekaného uzeného masa, 2 na másle míchaná vejce, osolí se to a okoření zelenou petrželkou.

 


Vloženo:6. 5. 2009  
http://www.xkuchtik.cz