POSTUP PŘÍPRAVY: 1. Pěkně odleželá svíčková se rozřízne na vhodný plát. Nejlépe nám to udělá řezník. Plát se po obou stranách naklepe a osolí. Asi po 250 g vepřového a hovězího mase se umele, přidá se trochu na kostečky krájené slaniny, strouhaná cibule, sůl, zelená petrželka, pepř, 1 vejce a vše se dobře promíchá. Maso se nádivkou potře; má-li být pečeně přepychovější, poklade se řádkou na tvrdo uvařenými vejci, zabalí, ováže čistým motouzem nebo zašije. Může se ještě na povrchu protáhnout slaninou. Obalí se pak na pekáči v rozpáleném omastku a za podlévání vodou nebo polévkou z kostí se peče. Měkká se pokrájí na plátky, uloží na prohřátou mísu, obloží případně rýží, brambůrky nebo knedlíky Šťáva se zapráší moukou, provaří, procedí a podává v omáčníku.
2. Maso se upraví na plát jako předešle, naklepe, osolí, opepří, potře asi 250 g mletého vepřového masa, smíchaného s jemně sekanou velkou cibulí, poklade tenkými plátky slaniny, zabalí a peče jako předešlé. Když je již téměř měkké, zaleje se asi ¼ l kyselé smetany, rozkvedlané se lžíci mouky, a dopeče. Hotová pečeně se pokrájí na tenčí plátky, omáčka se dle potřeby zacedí ještě citronovou šťávou a podává zvlášť v omáčníku. K tomu noky, knedlík, makarony nebo brambory.