xkuchtik.cz

 

PLNĚNÉ TELECÍ NEBO HOVĚZÍ ŘÍZKY – PTÁČCI (RECEPTY Z TŘICÁTÝCH LET MINULÉHO STOLETÍ)

 

POSTUP PŘÍPRAVY:1. Asi 700 g telecího masa z kýty se nakrájí na větší řízky, které se osolí a rozklepou. Plní se nádivkou: 70 g másla se utře s přiměřeným množstvím sardelové pasty. Přidají se k tomu 2 v mléce máčené, vymačkané housky, 1 vejce, vše se dobře promíchá. Pomazané řízky se sbalí, ováží nití nebo sepnou jehlami a na troše omastku se po všech stranách opekou. Mezi tím se zapění na másle drobně krájená cibule, zaleje se lžící polévky a ptáčci se dusí do měkka. Mastnota na pánvici, v níž se opékaly, zaleje se vodou a použije k polévání. Měkké maso se vyndá, šťáva se zapráší moukou a nechá povařit. Ptáčci se zbaví nití, polejí na míse šťávou a podávají s rýží a kompotem.

2. S HŘÍBKY
POSTUP PŘÍPRAVY: Osolené a naklepané řízky, rozložené na vále, pokapou se po jedné straně rozpuštěným máslem. Z vařeného uzeného masa useká se odkrojený tuku, rozškvaří, sekané hříbky se k tomu přidají, dle potřeby přisolí a nechají vysmáhnout. Libové uzené maso se useká, na řízky rozdělí a pokračuje se jako u předešlých.

3. NA ZELENINĚ
POSTUP PŘÍPRAVY: Asi 6 větších řízků, osolených a rozklepaných, se naplní nádivkou: Ze 100 g šunky nebo uzeného masa, 1 na kostečky nakrájené a mlékem navlhčené žemle, 3 na másle umíchaných vajec, 1 vejce syrového, sekané zelené petrželky a dle potřeb soli. Vše se promíchá a jel-li třeba, zahustí ještě strouhanou houskou. Sbalené řízky se dusí na másle s nakrájenou cibulkou a kořenovou zeleninou. Mezi dušením pokapou se citronovou šťávou, podlévají, měkké vyndají, šťáva zapráší a povaří. Kromě rýže se k nim hodí též brambory.

4. FRANKFURTSKÉ
POSTUP PŘÍPRAVY: Maso osolené a rozklepané na řízky se potřou sardelovým máslem, posypou strouhanou houskou, sekanými na tvrdo vařenými vejci a pokladou nudličkami kyselé okurky. Na každý se položí půl párku, řízky se sbalí, ováží nebo sepnou jehlami a dají na rozpálený omastek opéci po všech stranách. Když šťáva vysmáhne, podlejí se a dusí do měkka. Šťáva se nezaprašuje a musí být dosti tuku, aby byla zabarvená jako na telecí pečeni. Podávají se s brambory nebo bramborovým salátem.

 


Vloženo:30. 5. 2009  
http://www.xkuchtik.cz