POSTUP PŘÍPRAVY: 1. 500 g hovězího, 500 g vepřového se umele zároveň s malou cibulí a 3 stroužky česneku. Nakonec se proženou strojkem 2 žemle vymačkané, ve vodě máčené. Asi 70 g rozkrájené slaniny se uškvaří a nechá na ní osmažit ½ drobně krájené cibule, přidá se to k masu zároveň s 2 vejci, osolí, opepří, dle chuti může se přidat citronová kůra, majoránka, dle potřeby strouhané housky, dobře se to promíchá a na prkénku vodou navlhčeném upraví se podlouhlá šiška, dá se na pekáč na kousek rozpáleného sádla, tím horkým sádlem se po povrchu poleje, poklade několika úzkými proužky slaniny a dá péci do trouby. Podlévá se i polévá po povrchu. Asi za hodinu je upečená, vyndá se, nakrájí na silnější plátky, šťáva se trochu zapráší moukou, je-li třeba přisolí, zaleje polévkou, povaří a podává se zvlášť v omáčníku, poněvadž by do nakrájeného masa vsákla. Má-li se zbylá ssedaná ohřívat, uschová se bez šťávy, které teprve před ohřátím se na pekáč přileje. K tomu se hodí nejlépe brambory s kapustou, zelím nebo švestkovým kompotem.
2. 1kg šťavnatého hovězího masa se umele a nakonec 2 ve vodě máčené, vymačkané žemle. Přidají se k tomu 2 s kouskem másla utřené sardele, 3 stroužky česneku utřených se solí, 2 vejce, opeří se to a osolí., promíchá, přidá dle potřeby strouhané housky a udělá se podlouhlá šiška. Na pekáči se osmaží na kousku másla a sádla všecka drobně krájená kořenová zelenina, na to se vloží maso, poleje po povrchu rozpálenou mastnotou z pekáče, poté podleje trochou horké vody a peče v troubě za potřebného podlévání a přelévání asi hodinu. Pak se maso nakrájí na silnější plátky, uloží na mísu, šťáva se zapráší moukou, podleje, nechá povařit a cedníkem se dobře promačká i zelenina. Podává se zvlášť v omáčníku. Příkrm jako nahoře.